Waar denk jij aan bij het woord fascinatie?
Ik vroeg het een paar van mijn mastermind maatjes in een online meeting.
Eten, obsessie, seks, dingen die me niet meer loslaten, iets wat ik wil begrijpen, droomwerelden en iets dat ik wil ervaren, dat zijn antwoorden die ze geven.

 

Nieuwsgierig

Soms komt er een woord bij me op terwijl ik met iets bezig ben. Een bepaalde associatie bij een soort gevoel. Klopt die associatie? Waar komt die vandaan en wat betekent het woord eigenlijk? Dat zoek ik dan uit …

Fascinatie komt van het Latijnse woord fascinatio en betekent betovering of verblinding; het beheersen of worden beheerst (door de blik); onweerstaanbare charme of het onweerstaanbaar geboeid zijn. Oef, dat zijn fijne woorden! Ze kloppen precies bij mijn gevoel.

In het woordenboek kom ik uit op woorden als boeiend, aangrijpend, aantrekkelijk, adembenemend, afwisselend, attractief, avontuurlijk, betoverend en de zinnen bezighoudend. Ook deze woorden prikkelen.

 

Rode draad

Het woord kwam in mij op vanwege mijn fascinatie voor de jaren ‘20 van de vorige eeuw. De expositie The Roaring Twenties in museum Kranenburgh in Bergen is deze keer de aanleiding.

De betovering die deze jaren op mij uitoefenen loopt als een rode draad door mijn leven. Het begint bij de Britse televisieserie ‘Upstairs-Downstairs’ waar ik als klein meisje naar kijk. Die twee werelden in een groot stadshuis en de intrigerende dames ‘van boven’ boeien me enorm.

Later, ik ben een jaar of 15, bezoek ik samen met mijn moeder een tentoonstelling over jurken in de 20‘er jaren. Op dat moment weet ik, voel ik: Dit is wat ik ‘later’ wil doen!

De mooie soepelvallende modellen, in verfijnde materialen: organza, zijden satijn, crêpe georgette, glanzend en streelzacht fluweel betoveren me. Ze zijn vaak eenvoudig van snit, geraffineerd afgewerkt en soms rijkelijk geborduurd of versierd met allerlei patronen in kraaltjes en pailletten.

Ik heb er aandoenlijke foto’s van gemaakt. Er zat die dag een zwart-wit rolletje in mijn camera, helaas. Al prikkelt het nu mijn kleurenfantasie daardoor nog meer dan bij foto’s in kleur. Die foto’s heb ik nog steeds. Ze zitten in mijn doos met bijzondere herinneringen.

 

Vrijgevochten

Een week of wat geleden reis ik aan het einde van een herfstige vrijdagmorgen naar Bergen. Benieuwd naar de tentoonstelling en de overeenkomsten met vroeger en nu. Nieuwsgierig naar wat zij aan inspiratie kunnen brengen voor de toekomst.

Het was een bijzondere tijd honderd jaar geleden – na een wereldoorlog en een pandemie – is er net als nu een enorme behoefte aan vrijheid en het vieren van het leven. Samen plezier maken!

Vrouwen willen de vrijheid en zelfstandigheid die ze hebben geproefd in de oorlog, toen alle mannen aan het front dienden en zij hun plaats moesten innemen, niet meer kwijt.

Het zijn ook de jeugdjaren van mijn grootmoeder met wie ik altijd een bijzondere band had. Misschien vormt dat nog een persoonlijke schakel.

 

Voeding voor de ziel

Heerlijk om zo’n middag door het museum te dwalen, rond te kijken, te genieten van de met zorg samengestelde beelden en informatie. De sfeer neem ik in me op, ik mijmer over waar het raakt en welke inspiratie het me brengt.

Ook deze keer brengt het bezoek mij weer nieuwe ideeën, leert me dingen die ik nog niet weet of waar ik me nog niet bewust van ben.
Het inspireert mij weer om de vorm simpel te houden en de rijkdom te vinden in kleur, vorm, materialen en afwerking. Niet alleen in kleding, maar in alles wat ik doe in mijn leven en werk.

Als jij belangstelling hebt voor de jaren ‘20 of behoefte hebt aan een ander perspectief op de huidige tijd, dan is de tentoonstelling een aanrader! Bergen ook trouwens, zelfs in de winter, zelfs nu.

 

Bevestiging

Later tijdens een strandwandeling wordt mijn gevoel nog verder bekrachtigd. Eenvoud in de basis, denk aan de elementen strand, zee, lucht. Rijk in variatie, in details en verfijning, als in wolkenformaties, golfslag, lichtval en strandvondsten.

Dit soort inspiratie is voeding voor je ziel. Voor jou volgt dat natuurlijk helemaal jouw eigen persoonlijke fascinaties. Die zijn de drijvende kracht achter alles wat je doet. Zo ontzettend mooi en bijzonder hoe eigen en anders dat voor iedereen werkt!

Nog leuker en krachtiger wordt het als je dit gevoel ook terugvindt in de kleding en accessoires van je garderobe. Dan voel je de betovering op je huid en kun je die overal bij je dragen. Daar kan ik je bij helpen als je wilt.

 

Verdiepen

Volg dus je eigen fascinaties, volg je plezier, volg je gevoel. Dan kom je bij je persoonlijke goud, waar jij vervolgens weer anderen mee kunt ‘betoveren’.

Waarvoor heb jij een bijzondere belangstelling en hoe kun jij jezelf hiermee voeden? Sta eens even stil bij: Hoe kan ik het nog leuker, makkelijker en inspirerender maken voor mezelf? Het is er echt de tijd voor zo aan het einde van het jaar.

Ook fijn om alvast vooruit te blikken naar het komende jaar: Waar droom ik van? Waar ligt mijn verlangen? Waarin wil ik veranderen?

Wie weet kan ik daarbij van betekenis voor je zijn. Mijzelf stel ik daarnaast de vraag: Hoe kan ik mijn informatie en advies nog leuker, makkelijker en inspirerender maken voor jou?

Heb jij er vragen of ideeën over? Fijn als je ze met me wilt delen. Ik vind het altijd heel leuk om ze te horen of lezen.