Hoe straal jij online bij het skypen, zoomen, facetimen of teamsen?

Deze 7 tips zetten jou aantrekkelijk in beeld:

Bizar hoe de wereld in een week is veranderd. Keken we elkaar als vrienden, collega’s en relaties kortgeleden nog live in de ogen, nu zien we elkaar vooral via een scherm. Hoe je overkomt op die paar vierkante centimeter of decimeter?

Je hebt je er misschien nog nooit mee bezig gehouden. Op dit moment is het een dagelijkse realiteit. Voor velen is het de enige manier om contact te hebben, met elkaar te overleggen en samen te werken. Hoeveel pyjama’s, slobbertruien, neusgaten, onderkinnen en plafonds heb jij al voorbij zien komen?

Wij mensen voelen ons eerder aangetrokken tot mooie en aangename dan tot lelijke en onaangename zaken. Hoe zorg je er nu voor dat je er in online contact prettig-om-naar-te-kijken uitziet?

 

Online styling

In de allereerste corona week had ik een online stylingadvies. Een zorgmanager die volgende week een sollicitatiegesprek heeft voor een bestuurlijke functie wilde graag meer leiderschap uitstralen. Met alle voorschriften die er nu gelden en zeker in de zorg, zal het gesprek als het plaatsvindt, waarschijnlijk ook via online contact zijn.

 

Wat werkt?

Een goede WiFi-verbinding is het belangrijkst. Voor zover je dat in eigen hand hebt natuurlijk.

Verder gaf ik haar de volgende tips:

 

Eerst jij!

1.      Het werkt super aantrekkelijk als jij je goed voelt. Zorg daarom goed voor jezelf! Als jij aandacht besteed aan jezelf, lukt alles beter. Daarbij als jij goed voor jezelf zorgt, doe je dat vast ook voor anderen. Een prettige onbewuste boodschap om mee te geven in een gesprek voor een leidinggevende functie en in ieder ander gesprek.

2.      Dan je kleding: Wat onder tafel zit zie je niet (tenzij je nog even wegloopt om iets te pakken … ). Boven de gordel is het natuurlijk wel belangrijk dat je er goed en aansprekend uitziet. Met kleur kom je beter over op het scherm. Met kleding die een relatie heeft met de kleuren in je gezicht, versterk je jouw natuurlijke autoriteit. Denk aan het rood van je mond en het blauw, groen, violet, oranje of geel van je ogen. (denk je nu: Huh? Gele ogen? Dat is nu precies het geheim 😉 )

Neutrale kleren zijn offline heel lekker maar op het scherm mag het allemaal wat meer uitgesproken! Zo straal je meer.

3.      Een fris, vrolijk en verzorgd gezicht is altijd fijn om naar te kijken. Een beetje poeder voorkomt glimplekken in je gezicht. Eventueel een vleugje mascara, wat oogschaduw en een laagje lippenstift. Op het scherm mag het allemaal iets krachtiger zijn dan au naturel. Dan kom je stralend over.

 

Dan het beeld:

4.      Werk als het even kan met een laptop of desktop met een ingebouwde of externe camera. Als je echt oogcontact wilt maken moet je namelijk in de camera kijken en niet op het scherm. Met een desk-/laptop gaat dat makkelijker en dus relaxter.

Wanneer je het niet gewend bent is het bij een telefoon of tablet best lastig om steeds naar dat kleine gaatje te kijken. Als je dat niet doet, lijkt dan alsof je langs je gesprekspartner kijkt. In de camera kijken geeft echt contact.

5.      Zorg dat de camera op ooghoogte zit of liever nog net iets daarboven. Dan ziet de ander jouw gezicht op een aangename hoogte en kijkt niet in je neusgaten of tegen je onderkin aan. Bovendien werkt iemand die op je neerkijkt (ongewild?) intimiderend. Niet echt een gunstige positie voor een goed gesprek.

Zet je laptop dus op een verhoging. Nu komt eindelijk die driedelige Dikke Van Dale weer eens van pas!

6.      Het is heel prettig als je gezicht goed verlicht is. Daglicht is het mooist en fijnst, als je tenminste niet hoeft te knijpen met je ogen tegen de zon. Een lamp met diffuus licht is een goede tweede.

7.      Kijk ook even naar wat je achter je ziet. Een aantrekkelijk en rustig decor werkt mee. Je wilt niet dat de kijker(s) afgeleid worden van wat jij te vertellen hebt. Een gekleurde muur, een kijkje op fijne kunst of een rustige sfeervolle en opgeruimde kamer zijn prima. Als je voor je boeken kast zit lijk je misschien wel slim, maar wie weet gaan ze onbewust titels lezen ;-).

Ik wens je heel veel plezier en succes met je online gesprekken!

Wil je meer weten over welke kleuren en kleding voor jou werken? Je hebt ze vast al in je kast hangen. Ik spreek je er graag over bij een virtuele mok koffie of thee. Laat je me weten waar jij hulp bij kunt gebruiken?