Sta jij binnenkort op een podium jouw verhaal te vertellen? Ben je druk met wat je gaat vertellen en hoe je het gaat vertellen? Dan vergeet je misschien dat ogen de oren kunnen versterken. Naast je performance en een eventuele Powerpoint kun je de kleding die je draagt gebruiken om je verhaal krachtiger over te brengen. Je kleding is een onderdeel van je visual storytelling.

Toehoorders en toeschouwers

‘Het gaat toch om de inhoud en niet om het uiterlijk?’

Op het podium, niet alleen daar, is alles met elkaar verbonden. Je verhaal, je persoonlijkheid als spreker én het beeld dat jij neerzet terwijl jij je verhaal vertelt.
Je toehoorders zijn ook toeschouwers. Zij ervaren het complete plaatje. Hoe aantrekkelijker en hoe meer eigen en in lijn met je verhaal het is, des te meer je publiek geboeid raakt door wat jij vertelt.

Meer dan spreken alleen

Bij de laatste edities van TEDxArnhem had ik de eer deel uit te maken van het ‘dreamteam’. Als stylist heb ik samen met elke spreker het effect van hun kledingkeuze besproken.

Dit gaf hun de mogelijkheid ook dit element van hun TED-talk te verfijnen.

In eerste instantie wil bijna elke spreker het liefst zwart of grijs dragen. Als je hier voor kiest val je vaak weg tegen de achtergrond. Is dat wat je wilt? Het kiezen voor een eigen stijl en kleur(en) maakt jou en je verhaal levendig en makkelijker te onthouden voor het publiek.

Met deze tips verbeter jij je visualstorytelling met kleding:

  • Een outfit waar jij je mooi, zelfverzekerd en goed in voelt en een die een bijdrage levert aan de sfeer van jouw verhaal, is een goed idee. Heb jij een heel persoonlijk en gevoelig verhaal te vertellen? Dan kun je dat weergeven met zachtere vormen en materialen. Heeft je verhaal een serieuze toon? Dan werken eenvoudige steviger vormen krachtig.
  • Heeft een Powerpoint een belangrijke rol in je presentatie? De kleuren van je kleding laten linken met je beelden, maakt dat je er visueel mee verbonden bent.
  • Worden er opnames gemaakt?
    Zwarte kleding absorbeert bijna al het licht en maakt van jou een donkere vlek.
    Een donkere blauw of een andere kleur geven een beter effect. Een fris wit overhemd straalt in de felle lampen van het podium altijd harder dan jij. Een getinte wit werkt subtieler.
  • Bepaalde kleine patroontjes in stoffen (zoals fijne ruitjes, stipjes, streepjes of een grof weefsel met een hoog kleurcontrast) laten het beeld trillen. Dit leidt af van wat jij vertelt.
  • Kleur werkt fantastisch om jou op de voorgrond te plaatsen op een podium met een donkere achtergrond. Vooral de kleuren die goed passen bij de kleuren van jouw huid, haar en ogen én bij de sfeer van je verhaal.
  • Het licht op het podium (of in een studio) is fel. Het laat alle oneffenheden zien. Goed en onzichtbaar ondergoed is slim. Gestreken kleding is wel zo mooi. Het is ook een goed idee als je haren en stofjes nog even van je kleding laat borstelen voor je het podium op stapt.

Reacties van sprekers

‘Ik voelde me door Henriette’s tips en adviezen prettiger op het podium, zekerder van mezelf.’
‘Ik heb veel reacties gehad over mijn krachtige performance. Mijn jurk heeft het nog meer memorabel  gemaakt.’


Wil jij graag visualstoryteling toepassen in je kleding
? Weet je niet goed hoe je dat doet?

Ik help je graag.

Neem gerust contact me op. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

 

Zoek je nog een fotograaf die jouw performance kan vastleggen? Jip de Jonge maakte de aansprekende foto boven dit blog.

[magicactionbox]