Het is een heerlijke voorjaarsavond. Ik sta in de keuken van ons bovenhuis uit het begin van de vorige eeuw. De deur naar het ruime balkon staat open en in de tuin kwetteren de vogels dat het een lieve lust is.

Met een glas rode wijn en een sigaret (ja, toen rookte ik nog) in de hand sta ik de dag te overdenken en vraag me voor de zoveelste keer af wat de naam van mijn bedrijf zal worden.

Het is mei 2013, die zomer zal de 5e Mode Biënnale plaatsvinden in Arnhem. Ik ben gevraagd om een workshop over kleur & stijl in kleding te verzorgen voor relaties en sponsoren. Het idee en het plan zijn zo gemaakt. Om de workshop uit te kunnen voeren moet ik wel een bedrijf zijn. Dus besluit ik om na jaren van parttime werken en freelancen tussen de schuifdeuren eindelijk de stap naar de Kamer van Koophandel te wagen.

Maar ja die naam …

Mijn eigen naam wilde ik, zeker in die tijd, niet gebruiken.

Die bewuste avond in de keuken vond ik hem of liever gezegd: de naam Studio MoSK dwarrelt mijn gedachten binnen … Studio MoSK, mmmm … Het klinkt enerzijds stoer en stevig, anderzijds ook wel poëtisch, sprookjesachtig en een beetje mysterieus.

Op dat moment had ik nog werkelijk nog geen idee wat ik verder met dit ‘eigen bedrijf’ zou gaan doen of in welke richting het zich zou gaan ontwikkelen. Iets met kleding, maar hoe en wat? Misschien ook wel weer met wonen, in ieder geval iets met leven en plezier.

Studio

Wat ik dan al wel weet, is dat het idee zich verder mag ontwikkelen. Dat Studio MoSK een ‘plek’ zal zijn waar anderen zich kunnen ontwikkelen en waar ik ook mezelf wil kunnen blijven ontwikkelen, vandaar Studio.

Een vaag idee dat je daarbij terug zou gaan naar je eigen basis had ik ook (vandaar die stevige en eenvoudige letters). Ook de gedachte om vanuit die basis (weer) je eigen waardering te vinden, vervolgens van daaruit uit te waaieren en weer verder te ontdekken.

Mo zijn de eerste 2 letters van mode

Iets dat mij altijd mateloos blijft fascineren. Mode zie ik niet als de laatste trends en rages waar zo snel mogelijk, zoveel mogelijk geld aan verdiend moet worden en waar onze aarde onder te lijden heeft. Al is dat nu helaas vaak wel zo.

Nee, voor mij is mode de reflectie van wie jij bent in relatie tot de tijd waarin je leeft. De manier waarop je daar vorm aan geeft via je kleding, via je interieur, via je leven, via je omgeving en via je werk of bedrijf op je geheel eigen wijze.

Essentieel dus.

S is de S van Stijl

De uiting van wie jij werkelijk bent diep van binnen. De stijl waarmee jij naar voren laat komen waarin jij origineel bent en anders dan anderen. De stijl die vertelt waar jij van houdt, wat je mooi vindt, wat je blij maakt en wat belangrijk voor je is. Dat gaat verder dan je kleding en heeft betrekking op alles wat je doet en waar jij je mee omringt.

K is van Kleur

Iets wat ook al van jongs af aan mijn fascinatie heeft. Dat begon met de kleuren van mijn kleurpotloden, verf en krijtjes. Op de kunstacademie verfde ik mijn eigen stoffen omdat ik nooit de tinten in stof kon vinden die ik wilde gebruiken voor mijn kledingontwerpen. In de loop van de jaren zijn mijn interesses en kennis op dit gebied steeds breder geworden en hebben zich op allerlei lagen verdiept. Ik ontdekte dat kleur een onmisbaar element is om bij jezelf te komen en jezelf te laten zien.

Antwoord vinden op: Welke kleuren ben jij en welke kleuren passen daarbij?

En… hoe kleur jij iedere dag jouw plaatje in?

Kwartje

Het thema van die bewuste Mode Biënnale was ‘Fetisjisme in de mode’ – dat waar jij van houdt, soms op bizarre wijze of in bijzondere mate – waarbij de diverse betekenissen van het woord op alle mogelijke manieren verbeeld werden in de hoofdexpositie.

Het begrip fetisjisme vertaalde ik destijds voor die allereerste workshops al naar je lievelingen. Nu ik het opschrijf valt pas het kwartje…

Dat doe ik nog steeds en vind ik gewoon ook nog altijd het allerleukste om te doen: Jou helpen te ontdekken hoe je aan de hand van jouw lievelings, dat waar jij van houdt, waar je blij van wordt, wat je mooi vindt of wat belangrijk voor je is, de mooiste en meest karakteristieke versie van jezelf kunt vinden via kleding.

Kleding is het middel, maar zeker niet het enige resultaat.

Je lievelingen

Ontdek hoe je aan de hand van je eigen basis, van je lievelingen, keuzes kunt maken en die je elke dag bij je kunt dragen. Keuzes die je elke dag even bewust doen stil staan:

Wie ben ik vandaag, wie wil ik zijn, wat ga ik doen, wie ga ik ontmoeten en wat wil ik bereiken, hoe wil ik het leven beleven, hoe wil ik dat ze mij beleven? Daar heb je natuurlijk geen invloed op, maar je kunt wel voorwaarden scheppen.

Als je er steeds even bewust van bent, kun je stapje voor stapje je leven vormgeven zoals jij het wilt beleven.

Zo kun je op jouw eigen manier weer anderen in inspireren en mee nemen op jouw avontuur. Gewoon door simpelweg jezelf te zijn. Want ik geloof dat als jij helemaal jezelf bent, je daarmee het meest van betekenis kunt zijn voor anderen.

Ook besef ik mij dat dat niet altijd zo eenvoudig is als het klinkt.

Welk verhaal vertel jij nog niet? 

Zullen we samen stappen zetten om het zichtbaar, hoorbaar en voelbaar maken? Ga je mee naar op reis naar die onontdekte delen van jezelf? Een avontuur aan de hand van kleur en kleding?

Dan ben je van harte welkom om mee te gaan en leer ik je visuele verhalen te vertellen met kleding! Wil je er meer over lezen? Kijk eens of het programma ‘Stralend wie jij bent’ jou past.