Raak je ook altijd enigszins in verwarring in deze tijd van het jaar? Het is lente, maar het is vaak toch nog kouder dan je denkt. Je bent een beetje uitgekeken op de kleren die je al maandenlang in steeds andere combinaties hebt gedragen.

Tijd voor wat nieuws!
Maar wat? Er is veel te vinden, nieuw en tweedehands, offline en online. Wat ga je kiezen uit al dat moois? Wat past op dit moment bij jou en vormt een fijne aanvulling op wat je al in de kast heb hangen? Zodat je met slechts een paar extra kledingstukken weer vele nieuwe combinatie mogelijkheden hebt.

Broeken vinden
Van veel vrouwen om mij heen hoor ik dat ze nieuwe broeken nodig hebben. Zeker nu we eindelijk weer naar kantoor en allerlei bijeenkomsten mogen. Na maanden onzichtbaar onder tafel vertoeven doen je benen doen ineens weer mee. Maar wat wil je?

Het vinden van een goede broek is voor velen echt een uitdaging. Laat staan van een paar goede broeken. Waarom is dat toch?

Diversiteit
Elke taille, elke heup, elke bil en elk been is anders en bovendien wil je in een broek lekker kunnen bewegen. Een broek moet dus op heel veel verschillende punten passen bij jou. Zowel letterlijk als figuurlijk.

Het een klein wonder als je een broek vindt die er uitziet zoals jij wilt, je goed staat én lekker zit. Zo’n broek is z’n geld driedubbel en dwars waard. Die draag je veel en vaak in allerlei verschillende combinaties. Op een goede broek moet je dus niet bezuinigen. Waar kun je nou op letten wanneer je broeken kiest?

Model
Open deur natuurlijk, maar kies een model dat jou goed staat en je op je mooist laat zien. Dat kunnen verschillende type modellen zijn en is afhankelijk van je figuur. Gelukkig zijn er weer heel veel verschillende type broeken te vinden van smal tot wijd en van korter tot lang.

Heb je volle benen?
Kies je broek niet te strak op de benen en niet met een te smalle zoomwijdte. Strak bij de enkels, zoals een legging of skinny, laat je bovenbenen in verhouding breder lijken.

Heb je slanke benen?
Dan kun je van alles kiezen, maar een skinny geeft soms spillepootjes in verhouding met een voller bovenlichaam. Kies in dit geval voor net iets minder aangesloten pijpen.

Heb je in verhouding wat kortere benen?
Een korter (7/8) model broek maakt je benen optisch nog korter, dat kun je weer in balans brengen met een wat hogere taille of met een hogere hak. Ook met een lange pijp of schoenen/laarzen in de kleur van je broek geef je je benen optisch lengte.

Materiaal
Bij rondere lichaamsvormen werkt een broek van soepel en/of stretch materiaal mooi. Goede kwaliteit is altijd een slimme keuze.
Bij rechtere vormen geeft een dikkere of stuggere stof vaak net wat meer vorm. De keuze in materialen is eindeloos. Wat jij kiest ia afhankelijk van wat jij van de broek verlangt en hoe je hem wilt combineren.

Pasvorm
Kies een broek niet te strak. Dan lijkt het net alsof je een paar kilo te zwaar bent. Wanneer je horizontale rimpels ziet, weet je dat de broek op dat punt eigenlijk te strak zit. Let vooral op rare trekkingen en plooien in het kruis of op de bovenbenen.

Kies een broek zeker ook niet te groot. Wanneer je verticale vallingen ziet op plaatsen waar ze niet bedoeld zijn of de broek wat ‘zakkig’ zit, weet je dat je beter een maatje kleiner of een ander model kunt kiezen.

Bij veel vrouwen is de broekband in de rug vaak iets te wijd. Soms kun je dit opvangen met een riem, soms is het beter om de broek midden-achter in te laten nemen. Kan dat met de broek die jij past zonder dat er heel veel losgehaald moet worden?

Te lange pijpen staan snel een beetje slonzig en laten je benen korter lijken. Meestal kun je broekspijpen makkelijk korter (laten) maken.

Bekijk een broek niet alleen staand voor de passpiegel. Ga er ook in zitten en voel of hij dan nog steeds comfortabel zit, vooral op buik en benen. Dit is essentieel voor je draagplezier.

Kwaliteit en afwerking
Zelf ben ik dol op details, daarin zie je de liefde en aandacht waarmee het kledingstuk gemaakt is terug. Details als zakken, riemlussen, knopen en stiksels moeten wel precies ‘goed’ zijn en voor jouw gevoel kloppen.
Let op de kwaliteit van het stikwerk. Trekken de naden, dan is er een te hoge draadspanning gebruikt of als het stiksel golft is de stof uitgerekt tijdens het stikken. Mooie stiksels zijn als sieraad voor een kledingstuk.

Combinatie mogelijkheden
Voor je een broek koopt, bedenk ook: Hoe wil je combineren? Heb je al een aantal tops, truitjes blouses en/of jasjes in je kast hangen waarvan je zeker weet dat ze bij deze broek zullen passen?
Probeer eventueel ook wat verschillende variaties in de winkel. Dan zie je wat wel werkt of wat niet.

En nu jij
Heel veel succes en plezier met het vinden van fijne broeken. Het vinden van goede broeken vinden is een kwestie van weten wat je wilt, proberen en combineren.
Als je al broeken in je garderobe hebt die goed zijn van (pas)vorm voor jou kan het een goed idee zijn om bij hetzelfde merk te zoeken naar andere varianten.

Met een beetje mazzel vind je nieuwe lievelingen, waar je jarenlang plezier van hebt.

Hulp nodig?
En soms kun je het even niet vinden. Blijf vooral niet in je eentje klooien en vraag hulp.

Liefst objectief en professioneel. Je mag me altijd een berichtje sturen met je vraag. Wie weet kan ik je met een simpele tip verder helpen.

En wil je echt een keer structureel dingen veranderen? Laten we dan samen in gesprek gaan. Boek je garderobe reflectie gesprek, dan overleggen we samen welke stappen op je eigen pad je kunt gaan nemen.

Ik zie je heel graag stralen!