Stel je wordt vandaag gebeld door de redactie van een gerenommeerd televisie programma op een landelijke zender. Ze vragen of je morgen jouw visie wilt geven over een actuele kwestie op je vakgebied. Sterker nog, het gaat precies over dat onderwerp waar jij dagelijks met hart en ziel aan werkt. Ze vragen je of jij in simpele woorden aan het grote publiek helder en duidelijk kunt uitleggen hoe de vork in de steel zit …
Ja, natuurlijk wil je dat!

Papegaai
Tegelijkertijd zit er een papegaai op je schouder die in je oor tettert: “Jij? Weet je wel zeker dat je dit kunt? Wat nu als je het grandioos verknalt? Dan zien heel veel mensen dat!”
Deze keer pak je de papegaai rigoureus bij zijn lurven en snoert hem de snavel met een flinke dosis schilderstape. Je gaat het gewoon doen. Dit is je kans om te laten zien en horen waar jij voor staat en gaat. Super gaaf toch?!
Dan komt de volgende uitdaging. Dat je iets te vertellen hebt weet je, maar wat trek je aan?

Wensen en eisen
De kledingvoorschriften die je kreeg van degene die je belde: Liever geen witte kleding, geen kleine fijne dessins, het liefst draag je effen stoffen en bij voorkeur geen zwart. Blijft er iets over?
“OMG! Wat moet ik aan? Er is geen tijd meer om te shoppen. Help!” Kledingstressssss

Hoe los je het op?
Stop! Blijf rustig ademen en bedenk je even: Waar voel jij je wel goed in? Wat is kleding die je graag draagt en waarvan je zeker (of bijna zeker) weet dat het je staat en die enigszins voldoet die aan de gestelde voorwaarden?
Blijf dicht bij jezelf. Kies een paar outfits (een beetje kleur doet het altijd goed als je in de schijnwerpers staat). Maak er spiegelselfies van of laat een huisgenoot er foto’s van maken, dan zie je alvast het effect op plat beeld. Stuur deze foto’s naar een vriendin, partner of collega en vraag haar/hem om mee te kijken voor een meer objectieve blik en wat extra bevestiging. Het komt goed!
 
Hoe voorkom je deze paniek?
Stel je eens voor, dat jij precies weet welke kleding je goed staat. Voor zo’n tv-moment, maar ook bij andere voor jou belangrijke gelegenheden.
Welke kleuren, welke modellen, welke combinaties. Ook al vind je jezelf te klein of een paar kilo te zwaar. Het kan namelijk echt, kleding die optisch langer maakt of een paar kilo als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. Je kunt zelfs jouw gezicht een natural glow geven met de kleur van je kleding. Ik kan je laten zien hoe jij je goed in je vel, comfortabel en relaxed kunt voelen en je leren hoe jij altijd iets in je kast hebt hangen om aan te trekken voor dit soort televisie gebeurtenissen en op andere momenten.

P.S. Kerstkledingstress?
Ook dan kun je de beschreven tactiek gebruiken en als je dat wenst wel losgaan in zwart, wit, glitters, glimmers en patroontjes. Wil je toch even persoonlijk advies? Ik spreek je graag!

Boek hier je S.O.S.-sessie, online met mij.

Ik wens je alvast heel gezellige en relaxte feestdagen en een fijn begin van het nieuwe jaar!